لرزه گیر صنعتی چیست؟
لرزه گیر صنعتی ، برای جلوگیری از حرکت های ناخواسته ای استفاده می شود که انتقال سیال را در داخل لوله دچار اختلال می کند. منشأ این حرکت ها می تواند تغییرات دمایی ناشی از سیال یا محیط، لرزش دستگاه های موجود در سیستم مثل پمپ و کمپرسور و یا حرکت های ناشی از عوامل خارجی مثل باد، زلزله، نشست سازه و … باشد. تحمل درجه حرارت و فشار بالا و جذب حرکت های محوری، جانبی و زاویه ای با در نظر گرفتن آرایش مناسب، از جمله خصوصیات لرزه گیرهای آکاردئونی شرکت ارتعاشات صنعتی می باشد.
همچنین لرزه گیر ابزاری است برای جلوگیری از ارتعاش و لرزه های ناخواسته بر روی خطوط لوله.نحوه کار آن بسیار ساده است و گاهی می توان گفت این عمل را خیلی سال پیش در دوران پیشرفت های صنعتی با وسائل و مواد مختلفی انجام می دادیم. برخی از انواع لرزه گیرها بسیار ساده هستند و تنها تکه ای از یک لاستیک یا به اصطلاح رابر هستند.
کاربرد لرزه گیر ها
این نوع برای نصب زیر پایه های موتور ها، سانتریفیوژها، وسایل مکانیکی خط تولید، حتی ماشین چاپ استفاده می شوند.برخی نیز پیچیده تر هستند و مدل های مختلفی از آنها با تحمل فشار بالا و یا تالرنس بسیار زیاد برای لرزش های سنگین ساخته می شوند.این دستگاه ها معمولا برای خطوط گاز و نفت پرکاربرد تر هستند. البته خطوط لوله آب که پمپ های پرفشار بر روی آنها نصب شده است نیز کاربرد دارند.
این دستگاه موجب کاسته شدن ضربات مختلف سیال بر روی لوله و به خصوص اتصالات نصب شده بر روی آنها می شود.این دستگاه ضرباتی را که به ضربه قوچ مشهورند حذف می کنند.
بررسی لرزه گیرها موجود در بازار
با هم به بررسی لرزه گیرهای موجود در بازار می پردازیم.
لرزه گیر شرکت ارتعاشات صنعتی
لرزه گیرهای آکاردئونی شرکت ارتعاشات صنعتی بر اساس استاندارد EJMA طراحی و ساخته می شود. گستره متنوع این لرزه گیر ها شامل لرزه گیرهایی با اتصال جوشی، رزوه دار و فلنجی می باشد. لرزه گیرهای آکاردئونی شرکت ارتعاشات صنعتی از ورق استنلس استیل تولید می شود و در ساخت آن از آلیاژهای پایه نیکل در ضخامتهای 0/4 تا 6 میلیمتر استفاده گردیده است.
سایز لرزه گیر های تولیدی شرکت ارتعاشات صنعتی ایران از 3/4 اینچ تا 400 اینچ متغیر است، همانطور که گفته شد از این لرزه گیرها در صنایع مختلف استفاده می شود. حداکثر فشار کاری که برخی از این لرزه گیرها می توانند تحمل کنند، تا 16 bar است. اتصالات آکاردئونی ارتعاشات صنعتی می توانند در دمای خیلی پایین (80-) درجه سانتیگراد،و همچنین در دمای خیلی بالا، (800) درجه سانتیگراد وظیفه و نقش خود را به انجام برسانند.
قسمت های تشکیل دهنده:
- روپوش: جهت ایمن نگه داشتن بلوز از آسیب های ناشی از عوامل خارجی و یا پیشگیری از پاشیده شدن سیال در صورت نشت احتمالی از بلوز مورد استفاده قرار میگرد.
- میل مهار: از قطعاتی که دارای حرکات جنبی یا زاویه ای هستند، محافظت می کند، همچنین از جنبش ناگهانی قطعاتی که دارای حرکت محوری هستند، جلوگیری می کند.
- پایه میل مهار: برای محافظت از میل مهار استفاده می شود.
- رینگ تنظیم کننده: در مواردی که فشار بالا باشد، برای تقویت بلوز از این رینگ ها استفاده می شود. این قطعات علاوه بر تقویت، میزان حرارت پره ها را نیز تنظیم می کنند.
- پایه رینگ: نگهدارنده رینگ های انتهایی می باشد.
- پایه لوله: نگدارنده صفحات لولا در قطعات لولایی و گاردانی می باشد.
- لوله: اجازه حرکت زاویه ای را در یک صفحه، به قطعات لولایی و در تمامی جهات گاردانی می دهد.
دیگر قسمت ها
- لولا: صفحه ایست که قطعات گاردانی روی آن پین می شوند.
- پین: در قطعات لولایی و گاردانی، در محل اتصال لولاها قرار میگیرد.
- بلوز: قسمت انعطاف پذیر اتصال آکاردئونی است که قابلیت انجام انعطاف مورد نظر را دارد.
- لوله: این قسمت هم از انعطاف بالایی برخوردا است.
- طوق: در اتصالات فلنجدار، طوق رابط بین فلنج و بلوز بوده و در اتصالات جوشی بصورت مستقیم به خط لوله متصل می شود.
- فلنج: وظیفه اتصال لرزه گیر آکاردئونی به فلنج متقابل را بر عهده دارد.
- غلاف داخلی: از حرکت سیال در درون پرچ ها جلوگیری و جریان را آرام می کند. در صورتی که سرعت سیال بالا باشد و از غلاف داخلی استفاده نشود، پدیده توربولانس جریان سیال در داخل لوله بوجود می آید، که موجب سر و صدا، افت فشار، سایش و افزایش دما می شود.
- پایه روپوش: نگهدارنده روپوش می باشد.
دلایل استفاده از لرزه گیر ها
لرزه گیر صنعتی ابزارهایی هستند که وجودشان در خطوط لوله ضروری است زیرا بدون آنها تحمل اتصالات پایین می آید و به اصطلاح خستگی در خط اتفاق می افتد. این امر باعث می شود نه تنها در خطوط شما نشتی یافت شود بلکه موجب بهم ریخته شدن اطلاعات دریافتی از دستگاه های اندازه گیری و ابزار دقیق می شود ابزار هایی مانند ترانسمیتر فشار، فلومتر و سایر ابزار آلات.
این ابزار برای جلوگیری از suction و discharge پشت پمپ ها می باشد. البته این دو کلمه را خوب به خاطر بسپارید چون در همه مقالات درباره “لرزه گیرها” این کلمات را می شنوید ولی کسی توضیحی از آنها ندارد. ساکشن Suction به عمل مکش یک پمپ می گویند. تصور کنید که یک شلنگ نازک مانند شلنگ کولر را بمکید در انتهای این شلنگ در در بین راه حرکت های موجی شکلی را می بینید. حال فرض کنید همین فشار بر روی لوله ها وارد شود و به جای نرم بودن این لوله ها سفت هستند و نمی توانند حرکت ها را حذف کنند پس فشار را بر روی بدنه و اتصالات خود تقسیم می کنند.
discharge یک پمپ همان خالی کردن ناگهانی است که پس از قطع شدن فشار پمپ اتفاق می افتد. ابزارآلاتی مانند لرزه گیر ها می توانند این فشار را تقسیم کنند. ضربه چکش یا Hammer که می تواند به تنهایی مشکلی بزرگ باشد البته نه برای خطوط صنعتی.اما زمانی را به یاد بیاورید که شیر آب خانه را پس از یک قطع شدن طولانی آب باز می کنید و آب به صورت غیر متوالی با ضرباتی به شیر به آن فشار می آورد.همچین دردسری را پمپ ها نیز ایجاد می کنند.
انواع لرزه گیرهای لاستیکی ساخت شرکت ارتعاشات صنعتی ایران
لرزه گیرهای سایز پایین
تولید این نوع لرزه گیرها از سایزهای (¼۱ تا ۱۲ اینچ) و با نام های تجاری BL-72 و آصا می باشند. این قطعات با استفاده ماهیچه های لاستیکی (بلادر) و فلزی ساخته می شوند و کار پخت با گرمکن های برقی صورت می پذیرد.
لرزه گیرهای سایز بالا
تولید این نوع از لرزه گیرها (¼۱ تا ۱۴۰ اینچ) با نام تجاری لرزه گیرهای اتوکلاوی شناخته می شوند. برای ساخت این قطعات از ماهیچه فلزی درونی استفاده شده و کار پخت در درون دیگهای بخار اتوکلاو صورت می پذیرد.
مزایای لرزه گیر های لاستیکی:
- مقاومت در سیکلهای مداوم از نظر خستگی و شکست
- مقاومت و عدم فرسودگی در مقابل لرزش
- برگشت پذیری در برابر تغییر شکل و دفرمه شدن
- مقاومت در برابر تنشهای الکتریکی
- انعطاف بالا در برابر ضربه و شوک
- جابجایی و انعطاف پذیری زیاد در فاصله کم
- انجام همزمان حرکتهای محوری و جانبی
- عدم نیاز به راهنمای داخلی (در اتصالات Filled Arc)
- قابلیت جذب صدا
- عدم نیاز به واشر و درزبند
- کاهش اتلاف حرارتی
- قابلیت تغییر شکل با نیروی کم و به طبع آن اعمال نیروی کم به تجهیزات
- وزن کم و سهولت در نصب و جایگزینی